Inhoud

 
 
border
border
 
externe links
 
border   border
border
border
 
gerelateerde pagina's
 
Veel gestelde vragen
Bronnen
border   border

TIPS

border
border
 

Akoestische Isolatie

 
border   border
border   border
 

Isoleer tegen geluidsoverlast

De laatste jaren is de geluidsoverlast in België sterk gedaald, mede door richtlijnen en sancties van de regering. Toch is er nog heel wat werk aan de winkel.

 

 

akoestisch glas
Akoestische beglazing is niet in elke omgevingen nodig

Aangezien we alsmaar dichter bij elkaar gaan wonen, is het belangrijk rekening te houden met je buren, mede door het verminderen van de geluidsoverlast. Dat is minder moeilijk en behoeft minder opofferingen dan op het eerste zicht lijkt. Dit zijn de belangrijkste principes van de handelswijze om dit te bereiken:

  • Zware materialen: Je maakt best gebruik van zwaardere materialen. Aangezien geluid niets anders is dan trillingen, neem je best materialen die niet gemakkelijk trillen, en zo het geluid voortzetten. Zware materialen dus.
  • Scheiden van materialen: Ook belangrijk is dat je materialen scheid. Dit verplicht het geluid verschillende hindernissen te nemen die niet met elkaar in verbinding staan, zodat de trillingen ook niet rechtstreeks doorgegeven kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is een spouwmuur. Voor geluidsisolatie maak je de spouwen best zo groot mogelijk.
  • Hindernissen: De voortplanting van het geluid afbreken binnen in de hindernis zelf door er een laag week of poreus materiaal in aan te brengen.

Isolerende beglazing voor goede akoestische isolatie

Naast thermisch isolerende beglazing is er ook akoestische beglazing. Hier wordt minder belang aan gehecht, maar kan je veel ergernissen besparen in lawaaierige buurten. Bovenstaande principes gelden ook voor deze ramen. Zo laat een dikkere glasplaat minder geluid door, en vaste ramen minder dan ramen die je kan openen.

 
border   border