Inhoud

 
 
border
border
 
externe links
 
border   border
border
border
 
gerelateerde pagina's
 
Veel gestelde vragen
Bronnen
border   border

TIPS

border   border
 

Dakisolatie

 
border   border
border
border
 

Veel Gemaakte Fouten bij Dakisolatie

Als u enige ervaring met verbouwing hebt, weet u dat er veel verkeerd kan lopen. Alhoewel isolatie in het algemeen erg rendabel kan zijn, kan dit effect tenietgedaan worden door de onderstaande fouten. Niet doen dus.

 

Luchtspouw

Nog teveel mensen denken dat het noodzakelijk of positief is een holle ruimte tussen het isolatiemateriaal en het onderdak te plaatsen. Een ruimte gevuld met lucht betekent echter dat er meer potentieel koude, vochtige buitenlucht bij de constuctie kan, waardoor het risico op condensatie vergroot wordt. Het gevolg daarvan zijn vochtproblemen, en het rotten van de dakconstructie. Volledig opvullen is dus de boodschap.

Tekort aan isolatie

Ook doet het gerucht de ronde dat er zoiets bestaat als overisolatie, wat schimmels tot gevolg zou hebben. In de praktijk gebruikt men voor minerale wollen een isolatiedikte van 12 tot 20 centimeter.

Niet lucht- en dampdicht

Een dak dat geisoleerd is, moet lucht- én dampdicht zijn. Indien dit niet geval is, zou er inwendige condensatie kunnen ontstaan. Sommige materialen zijn luchtdicht, maar niet voldoende dampdicht. Daardoor is het soms aangeraden een bijkomend lucht/dampscherm te plaatsen.

Onderbreking van het isolatiemateriaal

In het beste scenario wordt de isolatiemantel nergens onderbroken. Elektrische leidingen moeten aangebracht worden in een daartoe voorziene ruimte tussen binnenafwerking en lucht/dampscherm zodat het dampscherm nergens doorboord moet worden. Anders ontstaan koudebruggen, wat niet goed is voor uw energiefactuur.

Isolatiedekens te smal

Wanneer je een hellend dak met gelijjke keperafstanden isoleert, maak je best gebruik van dekens die 1 à 2 centimeter groter zijn dan de afstand tussen de kepers. Belangrijk is dat de isolatie volledig aansluit tegen de hele breedte van de keper. Indien de afstand tussen de kepers onregelmatig is, maak je best gebruik van dekens die je zelf op maat gesneden hebt.

 
border   border

 

Zelf uw schuin dak isoleren en andere tips om zelf uw woning te isoleren