Inhoud

 
 
border
border
 
externe links
 
border   border
border
border
 
gerelateerde pagina's
 
Veel gestelde vragen
Bronnen
border   border

TIPS

border
border
 

Dakisolatie

 
border   border
border   border
 

Het dak verliest de meeste warmte van uw huis

Warme lucht stijgt. Daarom is het dak de grootste warmteverliezer van het huis.

Een degelijke dakisolatie is dus zeer belangrijk!

Belangrijk bij de isolatie van het dak is het onderdak. Dit is een laag beschermend materiaal tussen het isolatiemateriaal en de dakbedekking. Dit bewijst al zeer vroeg hoe handig het is, want het beschermt de ruwbouw in afwachting van de eigenlijke dakbedekking. Ook is het een barriëre tegen stof, wind, poedersneeuw, en vooral binnensijpelend water. Het moet natuurlijk waterdicht zijn om goed te fungeren, maar ook dampdoorlatend, om condensatie tegen te gaan.

Ook luchtdichtheid is bij dakisolatie van belang.Als je isolatie niet luchtdicht is, daalt de waarde ervan aanzienlijk. Let er dus op dat alle isolatiepanelen of producten nauw op elkaar aansluiten.

Iets wat relatief nieuw is in ons land, is gespoten dakisolatie. Het wordt meestal gebruikt voor renovaties, maar steeds vaker wordt dit type dakisoaltie toegepast in nieuwbouw. De isolatie wordt gespoten tussen de balken of rechtstreeks op de pannen, in geval van renovatie. Het materiaal kleeft enorm, en vormt één naadloze, waterdichte isolatiemantel. Er is dus ook een veel kleiner risico op koudebruggen. De nadelen zijn wel dat deze vorm van dakisolatie niet bestemd is voor de doe-het-zelver, en dat het wat duurder is dan de traditionele methodes voor dakisolatie.


Het dak is één va de grootste warmteverliezers van het huis
Verder in deze rubriek vindt je de verschillende methodes om een zadeldak te isoleren, en bespreken we de terugkeer van het rietdak, en de gevolgen ervan voor het isoleren.
 
border   border

 

Zelf uw schuin dak isoleren en andere tips om zelf uw woning te isoleren