Inhoud

 
 
border
border
 
externe links
 
border   border
border
border
 
gerelateerde pagina's
 
Veel gestelde vragen
Bronnen
border   border

TIPS

border
border
 

Global Warming - Gevolgen

 
border   border
border   border
 

De gevolgen van global warming

Ook de meningen over de mogelijke gevolgen zijn erg verdeeld. Er zijn verscheidene projecties mogelijk voor de toekomst, allen opgesteld met informatie die constant verandert.

 

Vanwege die grote diversiteit, beperken we ons tot de gevolgen die het OPCC opgesteld heeft in zijn vierde rapport.

  • De gemiddelde temperatuur op aarde wordt enkele graden warmer. Waarschijnlijk wordt dit 1,8 ° C ('laag' scenario) en 4,0 ° C ('hoog' scenario).
  • Het zeeniveau zal stijgen met ongeveer 18 to 59 centimeter. (Let wel dat deze projectie het mogelijke smelten van de ijskap niet meerekent, omdat er te weinig wetenschappelijke gegevens beschikbaar zouden zijn)
  • Het is meer dan 90 % zeker dat hittegolven en zware regenval meer en met hogere intensiteit zullen voorkomen.
  • Het is meer dan 66% zeker dat de frequentie van droogtes en cyclonen zullen toenemen.

Dit alles zou op zijn beurt verdragende gevolgen hebben. De opwarming zou ervoor zorgen dat de weeromstandigheden meer variabel en extreem worden, en dat verschillende ecosystemen veranderden of verloren gaan en dat nieuwe ontstaan. De poolkappen zouden deels smelten, waardoor het zeeniveau verder zou stijgen.

Weinig van deze gevolgen zijn wetenschappelijk aangetoond. In veel gevallen beschikken we over te weinig informatie om betrouwbare projecties te kunnen maken. Wat echter niet betekent dat het onwaarschijnlijk is dat dit voorvalt.

 
border   border