Inhoud

 
 
border
border
 
externe links
 
border   border
border
border
 
gerelateerde pagina's
 
Veel gestelde vragen
Bronnen
border   border

TIPS

border
border
 

Koudebruggen

 
border   border
border   border
 

De meeste huizen verliezen veel warmte door koudebruggen

Koudebruggen zijn plaatsen waar waar de isolatie doorbroken wordt, en er dus warmteverliezen ontstaan, met alle gevolgen van dien.

  • Hoger energieverbruik: Verlies van reeds opgewarmde lucht en aanvoer van koude lucht die opnieuw opgewarmd moet worden.
  • Vochtplekken: Vocht heeft de neiging om neer te slaan op de koudste plekken. Het is dus in sommige gevallen onmiddelijk duidelijk waar de koudebrug zich bevindt.
  • Een koudebrug is misschien een verkeerde naam voor dit fenomeen, want dit gat in je isolatie zorgt niet alleen voor het overbrengen van koude lucht in de winter, maar ook voor het overbrengen van warme lucht in de zomer.

Koudebruggen zijn erg moeilijk te verhelpen. Daarom is het beter te voorkomen dan te genezen. In het algemeen zijn er twee fouten die voor het ontstaan van koudebruggen zorgen: Ontwerpfouten en uitvoeringsfouten.

Een zeer vaak voorkomende koudebrug is het slecht of niet-geisoleerde rolluik. Soms is het mogelijk om de koudebrug te verhelpen door er rond opnieuw isolatiemateriaal aan te brengen, maar dat vergt meestal veel inspanning en investering. Voorkomen, dus.

koudebrug
Met warmtesensors is een koudebrug gemakkelijk waar te nemen

 
border   border