Inhoud

 
 
border
border
 
externe links
 
border   border
border
border
 
gerelateerde pagina's
 
Veel gestelde vragen
Bronnen
border   border

TIPS

border
border
 

De Spouwmuur

 
border   border
border   border
 

Het isoleren door middel van een spouwmuur

De spouwmuur bestaat uit een binnenmuur en een buitenmuur, ook wel binnenblad en buitenblad genoemd. Tussen die twee muren is er een holle ruimte, de eigenlijke spouw. De holle ruimte wordt meestal opgevuld met isolatiemateriaal, al dan niet gedeeltelijk.


Vul onderstaand formulier in
en vergelijk vrijblijvend prijzen voor spouwmuurisolatie

Het belangrijkste doel van een spouwmuur is het opvangen van binnenkomend regenwater. Een buitenmuur van een spouwmuur is bijna nooit waterbestendig. Daarom is het altijd aangeraden om een waterkerende laag aan te brengen aan de voet van de muur.

spouwmuur
De spouwmuur, nog altijd een van de meest gebruikte isolatietechnieken

  • Plaats dus een waterkerende laag op de eerste rij stenen van het bovengrondse metselwerk
  • De waterkerende laag zo plaatsen dat hij vanuit binnenspouwblad naar buiten afloopt zodat zij onder de gevelsteen van het buitenspouwblad uitmondt in een lager gelegen voeg.
  • Voorzichtig aan hoekverbindingen
  • Laag mag nergens onderbroken worden.

Als de spouw volledig is opgevuld met isolatiemateriaal spreekt men van niet geventileerde spouwmuren. Bij een geventileerde spouw is er een ruimte gevuld met lucht aanwezig tussen de binnen- en buitenmuur. Meestal opteert men voor geventileerde spouwen. Dit is trouwens noodzakelijk wanneer de buitenmuur bestaat uit dampdichte of niet-vorstbestendige materialen.

 
border   border