Inhoud

 
 
border
border
 
externe links
 
border   border
border
border
 
gerelateerde pagina's
 
Veel gestelde vragen
Bronnen
border   border

TIPS

border
border
 

Isolatie Terminologie

 
border   border
border   border
 

Om de wetgeving omtrent isolatie te begrijpen, dient men te weten wat de verschillende gerelateerde termen betekenen. Een kort overzicht.

 

  • U-waarde: De isolatiewaarde van een bepaald onderdeel van de woning (dak, vloer, muur, ...). Concreet komt dit overeen met de hoeveelheid warmte die per uur, per graad temperatuurverschil van de ene kant van het onderdeel overgaat naar de andere kant.
  • K-waarde: De globale isolatiefactor van een gebouw. Hoe lager deze waarde, hoe beter het gebouw geisoleerd is. De K-waarde wordt berekend aan de hand van de U-waarde van de verschillende onderdelen van het huis. Ook de compactheid van de woning speelt een rol. Zo zal een compacte woning een lagere K-waarde hebben dan een minder compacte woning met dezelfde isolatie.
  • Lambda-waarde: De relatieve isolatiewaarde van een bepaald materiaal. Opnieuw telt hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Dit wel natuurlijk niet noodzakelijk zeggen dat materialen met een lagere lambda-waarde beter isoleren, alleen dat er een minder dikke bekleding nodig zal zijn om hetzelfde effect te bereiken.
 
border   border

 

Tips om zelf uw woning te isoleren